Το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ορεστιάδας αποτελεί συνέχεια του Λυκείου Θηλέων που λειτουργούσε στην πόλη από το 1976 έως το 1979 (έτος που μικτοποιήθηκαν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οπότε τα δύο λύκεια Αρρένων και Θηλέων που λειτουργούσαν στην πόλη, μετονομάστηκαν αντίστοιχα σε 1ο Λύκειο και 2ο Λύκειο).

Από το 1976 έως και το 1982 συστεγαζόταν με το 1ο Λύκειο (λειτουργούσε εκ περιτροπής σε πρωινή και απογευματινή βάρδια), ενώ από το 1982 έως και το 1999 συστεγαζόταν με το 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας λειτουργώντας παράλληλα με αυτό, σε πρωινή βάρδια.

Από το 2000 στεγάζεται σε δικό του νεόδμητο κτήριο-στον Οικισμό των παλιννοστούντων της Ν. Ορεστιάδας- επί της οδού Ζαρίφη 7. Διαθέτει σε δύο ορόφους δώδεκα αίθουσες εξοπλισμένες με τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα και Η/Υ, μία Βιβλιοθήκη, ένα εργαστήριο Πληροφορικής, ένα εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Επίσης διαθέτει αίθριο/χώρο εκδηλώσεων, βοηθητικό χώρο ΑΜΕΑ, ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ, Γυμναστήριο, γήπεδο καλαθοσφαίρισης και γήπεδο πετοσφαίρισης. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης και απέχει περίπου δύο km από το κέντρο της πόλης.

Ο μαθητικός πληθυσμός του σχολείου ανέρχεται σε εκατόν ογδόντα οχτώ μαθητές – κατά μέσο όρο- και προέρχεται από το 2ο Γυμνάσιο και το 3ο Γυμνάσιο της πόλης. Αρκετοί γονείς μαθητών-τριών είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός γονέων που υπηρετούν σε Σώματα Ασφαλείας, στο Στρατό και την Αστυνομία. Στο σχολείο λειτουργούν εννέα τμήματα γενικής παιδείας, δύο τμήματα Γερμανικών στην Α΄τάξη, δύο τμήματα Γερμανικών στη Β΄τάξη, ένα τμήμα Γαλλικών στην Α΄τάξη, ένα τμήμα Γαλλικών στη Β΄τάξη, δύο τμήματα Θετικών Σπουδών στη Β΄τάξη, ένα τμήμα Θετικών Σπουδών-Υγείας στη Γ΄τάξη, δύο τμήματα Οικονομίας-Πληροφορικής στη Γ΄τάξη, ένα τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β΄τάξη και ένα τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Γ΄τάξη.