Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2013 και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής για την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας.

Το Κέντρο αναπτύσσει δράσεις πρόληψης για την εξάλειψη της έμφυλης βίας ή/και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών και ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας που αφορούν κυρίως στην πραγματοποίηση συναντήσεων και στη διασύνδεση, τη δικτύωση και τη συνεργασία με τοπικούς φορείς. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η μηδενική ανοχή της βίας, η έμπρακτη κατοχύρωση του δικαιώματος των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία, η πληροφόρηση για τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και των πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μετανάστευση, ανεργία, μονογονεϊκότητα, κ.λπ.). 

Την Τετάρτη, 03-04-2024 και ώρα 12.00 μ.μ., το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθεί διαδικτυακά το Συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Αλεξανδρούπολης. Η συνάντηση αυτή αποτελεί δράση στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικής μονάδας και συγκεκριμένα του άξονα «Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις». 

Αφορμή της οργάνωσης αυτής της συνάντησης με το Συμβουλευτικό κέντρο αποτέλεσε η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση περιστατικών έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών και το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών για το σύγχρονο αυτό κοινωνικό φαινόμενο.  

Η  διαδικτυακή συνάντηση διήρκησε δύο διδακτικές ώρες και η ενημέρωση έγινε από στελέχη του κέντρου με ειδικότητες: Κοινωνιολόγο, Ψυχολόγο και Νομική Σύμβουλο. Οι ομιλήτριες ενημέρωσαν τους/τις μαθητές/τριες σχετικά με την ταυτότητα, το έργο και τις δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής καθώς παράλληλα έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την έμφυλη βία. Αναφέρθηκαν ενδελεχώς στις μορφές της έμφυλης βίας, στα προφίλ των θυμάτων και θυτών και στους τρόπους που μπορεί κάποιος να βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου. Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα αναφέρθηκαν. Μετά την παρουσίαση, οι ομιλήτριες δέχθηκαν τις ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ερωτήσεις των μαθητών/τριών σχετικά με το εν λόγω φαινόμενο στις οποίες πρόθυμα απάντησαν, δίνοντας το έναυσμα και για περαιτέρω συζήτηση.

Στόχος της συνάντησης ήταν η «γνωριμία» των μαθητών/τριών με το φαινόμενο της βίας, η δυνατότητα να ανιχνεύουν τα σημάδια μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς, η ευαισθητοποίησή τους πάνω σε αυτό το ζήτημα αλλά και η αναζήτηση -εκ μέρους τους- τρόπων αποτροπής και εξάλειψης τέτοιων περιστατικών που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. 

Χριστοφορίδου Σοφία, Μαθήτρια Β΄ Λυκείου

Φιλιππούση Ελένη, Φυσικός, Αν. Καθηγήτρια