Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, μας «επισκέφθηκε» διαδικτυακά το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας – CERN ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, λίγο έξω από τη Γενεύη. Η θέση του συμβολίζει το διεθνές πνεύμα συνεργασίας, που είναι και ο λόγος της επιτυχίας του εργαστηρίου.

                                                                                

Περιφέρεια & Τοποθεσία του Επιταχυντή LHC (Πηγή Google) 

 Φυσικοί και μηχανικοί, χρησιμοποιώντας τους πλέον προχωρημένους και σύνθετους  επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους  του σύμπαντος.  Στόχος τους είναι η κατανόηση των πιο βασικών συστατικών της ύλης, των στοιχειωδών σωματιδίων και των νόμων που τα διέπουν.

               

                                          Εικόνα ανιχνευτή (Πηγή Google)                                       Εικόνα επιταχυντή (Πηγή Google)  

Στο CERN παράγεται γνώση υψηλού επιπέδου για τα περίπλοκα δίκτυα επικοινωνιών και την υψηλότερη δυνατή τεχνολογία υπολογιστικών συστημάτων, η οποία οδήγησε το CERN στην εφεύρεση του World Wide Web, ως μία τεχνολογία, η οποία, αρχικά, ικανοποιούσε τις αυξανόμενες επικοινωνιακές ανάγκες υπολογιστικών συστημάτων της ερευνητικής κοινότητας.

Το σωματίδιο Χιγκς, ανακαλύφθηκε πειραματικά στις 4 Ιουλίου 2012 από τα πειράματα ATLAS και CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERΝ. Πρόκειται για ένα μποζόνιο η ύπαρξη του οποίου προβλέπεται θεωρητικά από το Καθιερωμένο Πρότυπο και δίνει τη δυνατότητα για εξήγηση στον τρόπο που συγκροτείται η ύλη προσδίδοντάς της ιδιότητες όπως για παράδειγμα η μάζα. Το 2013 ο Πίτερ Χιγκς και ο Φρανσουά Ανγκλέρ βραβεύτηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους και την πρόβλεψή τους.  

                                                                   

                           Εικόνα του Δρ Πίτερ Χιγκς (Πηγή Google)             Στιγμιότυπο από την Ημέρα της Βράβευσης (Πηγή Google) 

 Οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν διαδικτυακά τον ανιχνευτή ATLAS. Οι ερευνητές του CERN, κ. Δρ Ραχήλ-Μαρία Αβραμίδου και Δρ Χρυσόστομος Βαλδεράνης, μας ξενάγησαν μέσα στον χώρο που βρίσκεται ο ανιχνευτής, στα 100m κάτω από την Γη, και μας παρουσίασαν την δομή και την λειτουργία του.

 

Στιγμιότυπο από την παρακολούθηση των μαθητών 

Η εμπειρία σ’ αυτό το ταξίδι ήταν μοναδική και ευχαριστούμε πάρα πολύ τους ερευνητές του CERN που δέχτηκαν να μας ξεναγήσουν στον μικρόκοσμό τους.

Κυριακίδης Βασίλειος, Μαθητής Α’ Λυκείου

 Φιλιππούση Ελένη, Φυσικός, Αν. Καθηγήτρια