Η 28η Οκτωβρίου έμεινε γνωστή ως η επέτειος του «ΟΧΙ» και τότε γιορτάζουμε την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις. Είναι η μέρα που σηματοδότησε την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου καθώς και την συμμετοχή της Ελλάδας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και της αντιφασιστικότητας. Συμβολίζει, λοιπόν, για την χώρα μας την αρετή και την ενίσχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης εθνικής εορτής -όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο- το 2o ΓΕ.Λ Ν. Ορεστιάδας τίμησε τους προγόνους του μέσα από την πραγματοποίηση μίας σχολικής εορτής, της οποίας υπεύθυνος διοργανωτής ήταν ο καθηγητής κος Ν. Αβραμόπουλος. Στις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις τιμήθηκε και η ένδοξη Ελληνική Σημαία, έγινε η απονομή βραβείων και αριστείων και επιδόθηκε η σημαία σε δύο μαθήτριες της Γ΄Λυκείου που επρώτευσαν (και ισοβάθμισαν με 19,9) μεταξύ των συμμαθητών-τριών τους κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί προσήλθαν στο σχολείο και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το εορταστικό πρόγραμμα της ημέρας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην εορταστική εκδήλωση απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν κείμενα αφιερωμένα σε εκείνη την εποχή. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε το ποίημα «Οκτώβρης 1940» του Γιάννη Ρίτσου και το «Άσθμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη. Παράλληλα με την απαγγελία των ποιημάτων δεν μπορούσε να λείπει και η μουσική «επένδυση» με τραγούδια όπως το «Ακορντεόν», «Γυναίκες Ηπειρώτισσες» και «Παιδιά της Ελλάδος», ενώ στο τέλος ακολούθησε η απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από όλους όσους βρίσκονταν στην εκδήλωση.

          

Στιγμιότυπα από την σχολική γιορτή

Μετά την λήξη της εκδήλωσης η Σημαιοφόρος του Σχολείου και οι Παραστάτες ακολούθησαν τον δρόμο για την Κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο Ηρώων της πόλης.     

                      

Μαργαριτίδου Σοφία, Μαθήτρια Β΄Λυκείου

 Πάντζου Δέσποινα, Μαθήτρια Β΄Λυκείου

 Φιλιππούση Ελένη, Φυσικός, Αν. Καθηγήτρια