Στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Βιώσιμες Πόλεις: Τέχνη για Ζωή», μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Ορεστιάδας έλαβαν την πρωτοβουλία να συμμετάσχουν με πρωτότυπες ιδέες. Ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Πέτρος Δαγρές δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με τίτλο «Ο ρόλος του ποδήλατου στην αξιολόγηση βιωσιμότητας των πόλεων» και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες μαθητές έφτιαξαν ωραίες ζωγραφιές και συνέταξαν ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο κείμενο σχετικά με το εν λόγω θέμα υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας κας Ελένης Φιλιππούση. 

Η καινοτομία μπορεί να θεωρηθεί ο καταλύτης για ανάπτυξη στις πόλεις καθώς  κάνει τις ζωές μας ευκολότερες, βελτιώνει την υγεία μας, αυξάνει την παραγωγικότητα και μας βοηθά να επικοινωνούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο διαμοιρασμός αυτοκινήτου και η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, για παράδειγμα, όχι μόνο μειώνει τον αριθμό των αυτοκινήτων στο δρόμο, αλλά βοηθά και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα και τα ποδήλατα από την άλλη, προσφέρουν καθαρή και ήσυχη εναλλακτική κινητικότητα, ασκώντας έτσι ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, όσον αφορά στη ρύπανση του αέρα και τη μείωση του θορύβου. 

Στο παιχνίδι μας, ο αναβάτης του ποδηλάτου καθώς προχωράει αφήνει και τις σακούλες απορριμμάτων του. Η εναπόθεσή τους γίνεται στους σωστούς μόνο κάδους απορριμμάτων καθώς σε αντίθετη περίπτωση το ποδήλατο βγαίνει εκτός πορείας. 

Πρόκειται για ένα «έξυπνο» παιχνίδι το οποίο βάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες να σκεφθούν ότι αν δεν προβαίνουμε σε σωστή χρήση ρίψης απορριμμάτων τότε όντως η ζωή, η καθημερινότητα και κυρίως ο πλανήτης μας βγαίνει εκτός πορείας καθημερινά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και όλες και να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής θέτοντας ως κύριο στόχο τη βιωσιμότητα αρχικά της πόλης στην οποία ζούμε και κατ’ επέκταση του πλανήτη μας, με όμορφους τρόπους που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να συνδυάσουμε στην καθημερινότητά μας. 

Το μήνυμα των μαθητών και των μαθητριών που έλαβαν μέρος στην παρούσα δράση είναι:

Ποδηλατώ (μειώνω τα καθημερινά προβλήματα κίνησης)

Ανακυκλώνω (σέβομαι το περιβάλλον) και

Ονειροπολώ (για ένα καλύτερο μέλλον)!

Δαγρές Πέτρος, Μαθητής Α΄ Λυκείου

Φιλιππούση Ελένη, Φυσικός, Αν. Καθηγήτρια